Kali Linux - Log Dosyaları

Sistemde meydana gelen hatalar, sorunlar, işlemler, değişiklikler ve neredeyse her şey kayıt altına alınarak saklanır. Bu kayıt altına alınan bilgilere log deniyor. Neden log(kayıt) tutulmak zorunda diye soracak olursanız; kısaca sistemin olumsuz bir durumla karşılaşması halinde sorunun yaşanma nedeninin belirlenmesi, sistem güvenliğini sağlama, gerektiğinde veri kurtarma ve adli bilişim gibi alanlarda başvurmamız gereken yegane kaynaklardır log dosyaları. Anlayacağınız log(kayıt) dosyaları sistem bütünü için çok önemli yer tutmaktadır.

Log Dosyaları
Linux sisteminde log dosyalarının çok büyük kısmı /var dizini altında log klasörü içerisinde tutuluyor. Ayrıca log dizini içerisinde de belli başlı programlara ve servislere ait logları bulunduran başka alt dizinler bulunuyor. Bu durumu gözlemlemek için komut satırına cd /var/log yazarak log dosyalarının tutulduğu dizine gidip dizin içerisinde iken ls komutu ile dizin içeriğini listeleyelim.

kali linux log dosyaları


Bir çok kayıt dosyası listelenmiş oldu. Örneğin ben buradan, oturum açma işlemlerini ve detaylarını tutan auth.log dosyasını açarak sistemde yapılmış olan oturum açma işlemlerini ve detaylarını inceleyebilirim. Ancak bu noktada bir kısa bilgi Linux sistemi log dosyalarının çok fazla yer kaplamasını önlemek için üzerine yazma metodunu kullanıyor. Bu noktada cron servisi ile log kayıtları her hafta eklenerek maksimum 1 ay kadar eskiyi yani 4 haftayı kayıt altında tutuyor. Bu tutulan kayıtlar 4 hafta sonunda; "log_dosyası.1.gz", "log_dosyası.2.gz", "log_dosyası.3.gz" şeklinde arşivlenerek saklanıyor. Yani örneğin siz eğer auth.log dosyasının bu ay değil de geçmişteki aylardaki kayıtlarına bakmak isterseniz. Arşivlenmiş olan "auth.log.1.gz", "auth.log.2.gz", "auth.log.3.gz" şeklindeki dosyalara bakmanız gerekir.

Log dosyalarını incelerken kolaylık olması açısından daha önce de kullanmış olduğumuz ve dosyanın alt(tail/kuyruk) kısımlarını listeleyen tail komutundan yararlanacağız. Bu sayede uzun uzadıya dosyanın tamamına bakmak yerine son eklenen bilgileri inceleyebileceğiz.

Hemen örnek olması açısından oturum açma işlemlerini ve detaylarını tutan auth.log kayıt dosyasını açalım. Bu açma işlemini de yalnızca dosyada en son yapılmış 5 değişikliği gösterecek şekilde yapalım. Bunun için konsola tail -n 5 auth.log komutumuzu giriyoruz.

linux log


Komutumuzu girmemizle birlikte konsol bize son 5 oturum açma işlemlerini ve detaylarını listelemiş oldu.

Hazır yeri gelmişken tail komutuyla sistemdeki olayların anlık olarak takibini yapalım. Bunun için sistemdeki olayların kaydını tutan messages dosyasını okumalıyız. Bu okuma işlemini sistemdeki anlık hareketleri takip etmek için yaptığımızdan, okuduğumuz dosyaya yeni eklenen her veriyi anlık görmek için tail -f messages komutunu kullanıyoruz. Buradaki tail -f komutunu açıklayacak olursam; biliyorsunuz tail komutu dosyanın alt satırlarını görüntülememize olanak tanıyan bir komut. Ve bu komutun -f parametresi de bu görüntülenecek kısım için dosyayı sürekli yeniden tarayarak dosyaya en son eklenen verileri bize göstermekle mükellef. Yani tail komutunun f parametresi bize yalnızca dosyaya en son eklenen ifadeleri güncel şekilde listeliyor.

linux var/log


dmesg
Sistem açılışından itibaren çekirdek tarafından üretilen tüm iletiler ve kernel hakkındaki kayıtlar /proc/kmsg dizininde tutuluyor. Ancak biz bütün kernel kayıtları yerine, sistem açılışında yazan açılış notlarını dmesg komutu ile görüntüleyebiliriz. Yani dmesg komutu sadece tampondaki son iletileri gösterir. Bu komutun kullanımına genelde sistem açılışında bildirilen problemlerin tespiti ve diğer sistem uyarılarını saptamak için başvurulur.

linux dmesg

Elbetteki çıktı çok daha uzun ancak ben örnek olması açısından çıktıları kısaca verdim. Eğer siz bu çıktıları filtrelemek isterseniz grep komutunu kullanarak ilgili çıktılara rahatlıkla ulaşabileceğinizi biliyorsunuz. Örneğin yalnızca hataları görüntülemek istersek konsola dmesg | grep "fail" şeklinde yazdığımızda, konsol bize yalnızca sistem açılışında belirtilen hataları basacaktır.

linux fail

Gördüğünüz gibi "fail" ifadesinin geçtiği, yani hataların belirtildiği tüm iletiler karşımıza gelmiş oldu.

last
Komutumuzun isminden de az çok anlaşılacağı gibi; en son oturum açan kullanıcıları listelemek için last komutunu kullanabiliriz.

linux last

last komutuyla en son oturum açan kullanıcılar uzunca listelenmiş oldu.

Eğer uzunca liste almak istemezsek komutumuzu en son listelemek istediğimiz satır sayısını belirterek last -satır_sayısı şeklinde belirterek istediğimiz uzunlukta çıktı elde edebiliriz.

Örneğin ben sadece son 2 oturum hareketini görüntülemek istersem komutumu last -2 şeklinde belirtmem yeterli.

linux last2

Veya sondan 4 oturuma bakmak istersem komutumuzu last -4 şeklinde kullanırım.

linux last4


Ayrıca kullanıcı adına göre oturum açma bilgisi sorgulayabiliriz. Örneğin ben yalnızca "burak" isimli kullanıcı hesabının oturum hareketlerini görmek istersem, konsola last burak şeklinde yazdığımda karşıma yalnızca "burak" kullanıcı hesabının oturum hareketleri gelir.

linux last


Gördüğünüz gibi yalnızca "burak" kullanıcı hesabının oturum açma bilgileri listelenmiş oldu. Yani kullanıcıya göre oturum bilgilerini öğrenmek için, komutu last kullanıcı_adı şeklinde kullanabilirsiniz.

kali linux rast



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال

Sunucu Optimizasyon bilgisayar servis izmir bilgisayar servisi izmir asus servis izmir asus notebook servis izmir hp servisi izmir acer servisi izmir boşanma avukatı