BLOCKCHAİN NEDİR?

 

Blockchain - Bitcoin - borsa

Blockchain sistemi hiçbir merkeze ya da kişiye bağlı olmaksızın çalışan bir veri tabanıdır. Bu sisteme adapte olmuş cihazlar tarafından gerçekleştirilir. Yapılacak işlemler bu cihazlar tarafından yapılır ve dışarıdan yapılacak bir müdahaleye kapalıdır.


Blockchain, kullanılan tüm internet sistemlerinin tüm datalarını tek merkezde toplanması yerine birden fazla cihaza dağıtmaktadır. Bu durumda dışarıdan gelebilecek herhangi bir müdahaleye izin verilmemektedir.


Blockchain veri tabanı, herkese açık bir sistemdir. Böylece kontrolü yapılabilir ve şeffaftır.  Bir blok dâhilinde kayıtlı işlemleri, cüzdan adreslerini, Transaction ID (gönderim kodu) ve miktarlar herkesin kontrolüne açık durumdadır.


Blockchain sistemi içerisinde kullanıcıların cüzdan adresleri, işlem yapıldıkça kaydedilir ve böylece tekrarlayan işlemlerin önüne geçilmiş olunur.


BLOCKCHAİN NASIL ÇALIŞIR?

Blockchain’in kelime anlamı Türkçe ’ye “Blok Zincir” şeklinde çevrilmesi mümkündür ve Blockhain ağında gerçekleşen her işlemin kriptografik bir karşılığı bulunur.  İşlemler blokları doldurdukça yeni blok açılarak birbirine bağlanır. Oluşan her yeni blok kendisinden önceki blokların da kodlarını içerir.


Bu işlem her seferinde tekrarlanır ve bloklar arasında bir zincir oluşmaktadır. Her bir blok tamamlandığında bir “Hash” kodu oluşur. Bir sonraki oluşturulacak bloğun temelleri  bu “Hush” kodu üzerine kurulur ve böylece kopya blok oluşturmanın önüne geçilmiş olur.  


Blockchain üzerinden gerçekleştirilen bir işlemi, banka işlemlerine göre hem daha ucuz hem de daha hızlı olmaktadır. Cüzdanınızdan başlattığınız her işlem blockchain ağına işlenir. Cüzdan adresiniz, alıcı cüzdan adresi ve miktar detaylarını barındıran ve gönderiminize ait bir Transaction ID kodu oluşturulur.


Gönderi takibinizi bu kod aracılığı ile yapabilirsiniz.  Transaction ID kodu ile işleminizin tüm detayları blockchain ağına kaydedilir.  Alıcının ve göndericinin cüzdanı, gönderilen para miktarı, aldığı onay sayısı ve hangi blokta oluğunun bu kod üzerinden takibi mümkündür

BLOCKCHAİN SİSTEMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Blockchain sisteminin avantajlarının beş ana başlıkta açıklamak mümkündür.

1-Herhangi bir otoriteye ya da merkeze bağlı olmaması daha ucuz ve güvenli bir işlem yapma imkânı sunar.

2-Blockchain aracılığı ile yapılan her işlem kontrol edilebilir, bu da yapılacak müdahalelere ve sahtekârlığa karşı güvenli bir ortam sağlar.  

3-Blockchain ağında gerçekleşen her işlem ve her veri dağıtık halde birçok cihazda bulunmaktadır. Bu da dışarıdan gelecek saldırıların önüne geçmektedir.

4-Sistemin temelinde matematiksel bir formül bulunması ve otomatik çalışması hata payını ortadan kaldırmaktadır. 

5-Blockchain sisteminin içindeki cihazların dağınık olması dışarıdan gelecek müdahaleleri engelleyerek şeffaflık sunmaktadır.  

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال

Sunucu Optimizasyon bilgisayar servis izmir bilgisayar servisi izmir asus servis izmir asus notebook servis izmir hp servisi izmir acer servisi izmir boşanma avukatı