Server (Sunucu) Nedir ?

 


Server (Sunucu) nedir ? Bilgisayar Nedir ? Bilişimin temelini oluşturan sunucuların bu makalemizde ne olduğundan bahsediyor olacağız. Teknoloji artık biz kullanıcıların hayatında vazgeçilmez bir yer almaktadır. Online bir hizmeti , servisi veya verileri sunucu (server) dediğimiz yerde tutarız.

Peki , Sunucu (server) nedir ? Bir bilgisayar ağında , ağ bileşenlerini erişebileceği veya kaynakları kendi üzerinde tutan bir bilgisayar diyebiliriz. Bir network yapısında birden fazla sunucu bulundurabiliriz. Biraz daha net bir örnek vermek gerekirse;

Sunucu(server) ve istemci(client) mimarisi mevcuttur. Bizler telefon veya bilgisayar(client) ile internet üzerinden eriştiğimiz web servisleri , üyelik bilgilerimizi , bağlandığımız online oyunlar hep server üzerinden ilerliyor. Üyelik bilgilerimizi tutan , web servislerini çalıştıran , düzenleyen ve bize sunan tarafa kısaca sunucu diyebiliriz.

İstemcilerin eriştiği , kullanıma açık olan kaynakların bazıları şunlardır ;

* FTP

* E-posta

* Web Sitesi

* Yazılım

* DNS Sunucusu

* Online oyun.

* Proxy v.b

Sunucu hangi hizmeti veriyor ise siz erişim sağladığınızda size o servis üzerinde cevap veriyor. Tabi bu sunucular aynı anda birden fazla isteğe cevap verdiği için kaynak olarak baya güçlü bir yapıya mevcuttur. Bu sebepten performans olarak normal bilgisayarlardan ayrılır. En basit’i google.com’ u örnek vermek gerekirse saniye milyonlarca hit almaktadır. Bunun bize hızlı bir şekilde cevap vermesi arka planda güçlü sunucuların çalışmasıdır. Sunucular 7/24 çalışacak şekilde konfigurasyon edilir. Bu sebepten sunucular uzun süreli çalışacak şekilde bir tasarımı mevcuttur.

Sunucu ile Bilgisayar (PC-Client-Notebook) arasında ki fark

Bilgisayarlar ve sunucular mimari olarak veya yazılımsal olarak hiçbir farkı yoktur. Bilgisayarda bulunan memory , disk , CPU v.b tüm donanım ve yazılımlar aynı şekilde sunucuda da bulunur. Arasında ki farkı bahsetmek gerekir ise ;

* Bilgisayarlar biz kullanıcılara uygun şekilde tasarlanmıştır. Yani kişisel olarak değerlendirebiliriz. Sunucular ise bir hizmeti sunmak ve servis etmek için kullanılır. Sizi burada en önemli tutan şey kullanım amacıdır.

* Diğer bir fark ise donanım farkıdır. Kişisel bilgisayarınız sadece size özel bir hizmet verdiği için ona göre konfigure edilmiş ve ona göre donanım yerleştirilmiştir. Fakat sunucular dış veya local bir hizmeti birden fazla kişiye hizmet sağladığı için donanımı ona göre tasarlanmıştır. Sunucular kesinti olmayacak şekilde konfigure edilir.

* Sunucular çok yüksek donanımlara sahip oldukları için ısınma konusunda da problem yaşamaktadır. Birden fazla veya güçlü CPU’ların kendini soğutamadığını düşünsenize ? Hali ile kendini soğutamayınca restart olacak veya kendini kapatacaktır. Bir diğer ihtimal ise donanımsal arıza yaşayacaktır. Buda o sunucu üzerinde verdiğiniz hizmeti kesintiye sebep olacaktır. Bu sebepten sunucular Datacenter dediğimiz özel bir ortamda tutulur.

Datacenter Nedir ?

Datacenter ; sunucuları barındırdığımız , sunucuları soğuk ortamda tutacağımız , kesintisiz enerji vereceği , üst düzey güvenlik sağladığı , yüksek hızlı internet bağlantısı sağladığı , FM200 yangın söndürme sistemi bulunan bir ortamdır. Böyle bir ortamda sunucu üzerinde ki verileriniz her türlü ihtimale karşı korunmaktadır ve kesintisiz hizmet vermektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال

Sunucu Optimizasyon bilgisayar servis izmir bilgisayar servisi izmir asus servis izmir asus notebook servis izmir hp servisi izmir acer servisi izmir boşanma avukatı