İnterneti Herkese Açık WiFi'ı Kullanmak Ne Kadar Güvenli?

 


İnternet hayatımızı o kadar güçlü bir şekilde ele geçirdi ki, bazen web'e erişimimiz yoksa başarılı olamayız. İnsan rutin bir hayvandır ve şimdiye kadar, günlük programımızı, ruh halimizi, performansımızı ve bunlara erişimimiz yoksa genel verimliliğimizi etkileyebilecek belirli şeyleri çevrimiçi olarak yapmaya alıştık.

İşte tam da bu nedenle, İnternet'e bağlanmak için mevcut herhangi bir fırsattan yararlanma eğilimindeyiz. Bununla birlikte, ister kütüphanede, kafede, havaalanında vb. olsun, sokakta karşılaştığımız herhangi bir Wi-Fi etkin noktasına bağlanarak çevrimiçi güvenliğe her zaman öncelik vermiyoruz.

İnterneti halka açık WiFi'den kullanmak ne kadar güvenli? Eh, özetlemek gerekirse, öyle değil . Hiç. Bu ağlar, kendilerini kamu ağı ile kullanıcının cihazı arasında konumlandıracak yazılıma ve becerilere sahip bu siber suçlular tarafından kolayca ele geçirilebildikleri için bilgisayar korsanlığı saldırılarına karşı daha savunmasızdır.

Bu nedenle, kişi özel, güvenli bir bağlantı yerine halka açık bir Wi-Fi ağı kullandığında, diğer rahatsızlıkların yanı sıra bilgisayar korsanlığı saldırıları, kimlik hırsızlığı, kayıp dosyalar ve kredi kartı sahtekarlıklarının yüzdesinde artış olur.

Bazı insanların inandığının aksine, özel bağlantılar ve ağlar da %100 risksiz değildir: ortalama bir alışveriş merkezi veya restoranınızda karşılaşabileceğiniz halka açık Wi-Fi erişim noktalarından çok daha az savunmasızdırlar.

Bazı durumlarda, işletme yöneticileri ve yerel yöneticiler, müşterileri için ücretsiz, halka açık bir Wi-Fi kurulumu kurarak insanlara bir iyilik yaptıklarını düşünüyorlar. Doğru çevrimiçi ve veri güvenliği uygulamalarını almaları, sağlam parolalar oluşturmaları ve diğer önlemleri ve güvenlik duvarlarını uygulamaları şartıyla.

Halka Açık Wi-Fi Ağlarının Kullanımının Tehlikeli Faaliyetleri ve Sonuçları

  • Snooping : Bu ağlarda çevrimiçi olarak paylaştığınız verilere erişimi olan yabancılardan oluşur İletişiminiz şifrelenmemişse üçüncü taraflar dijital varlıklarınıza ve trafiğinize el koyabilir.
  • Güvenliği ihlal edilmiş cihazlar : Ne yazık ki, halka açık Wi-Fi o kadar güvensiz ki, güvenlik açısından güvenliği ihlal edilmiş cihazlarla iletişim kurabilirsiniz. Cihazınıza bir virüs veya Fidye Yazılımı da dahil olmak üzere diğer kötü amaçlı yazılım formları bulaşabilir.
  • Kötü amaçlı erişim noktaları : Bazen, Wi-Fi'ye bağlı cihazlar, güvenliği ihlal edilen cihazlar değildir. Bunun yerine, etkin noktanın kendisi, ağın etrafına enfeksiyon bulaştıran kişi olabilir.
  • Ortadaki Adam saldırıları : Bir cihaz, Wi-Fi ağını kullanan kişi ile etkin noktanın kendisi arasında konumlandığında, paylaşılan verileri ve trafiği kimse fark etmeden ele geçirdiğinde gerçekleşir.
  • Sidejacking : Saldırgan bir cihaza veya ağa bir paket dinleyicisi veya yazılımı "enjekte ettiğinde", sidejacking hakkında konuşuruz. Trafiği gözetler ve diğerlerinin yanı sıra çevrimiçi bankacılık veya sosyal medya hesaplarına girmek için kullanılan çerezleri ele geçirir.

Herkese Açık Bir Wi-Fi'da Nasıl Daha Güvenli Olabilirsiniz?

Halka açık bir Wi-Fi'ye bağlanmanız gereken senaryolar ve durumlar vardır. Örneğin, yabancı bir ülkeye yeni indiniz ve ailenize ve arkadaşlarınıza iyi olduğunuzu bildirmek istiyorsunuz. Veri planınız çalışmayacak ve arama yapmak için bir telefon bulamıyorsanız, bir dizi mesaj göndermek veya bir VoIP hizmetini kullanmak için havalimanının ücretsiz erişim noktasına bağlanabilirsiniz.

Ancak, güvenlik açısından uygulama önerilmez. Herkese açık bir ağa katılmanız gerekiyorsa şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:

Çevrimiçi sorumlu olun

Bilgisayar korsanlarının her geçen gün daha tehlikeli olduğunu bilmek çok fazla sağduyu gerektirmez. Bu nedenle, halka açık bir Wi-Fi'de World Wide Web'e gittiğinizde ne kadar az paylaşabilir ve geride bırakabilirseniz o kadar iyi.

Bir kafeye veya kütüphaneye gittiğinizde, okumak istediğiniz e-kitabı yakalamak, günlük haber sayfalarına göz atmak ve hatta sporla ilgili en son skorları ve gelişmeleri kontrol etmek için bu ağları kullanın. Online bankalardan ve sosyal medya hesaplarından uzak durmaya çalışın.

Mobil Verinizi kullanın ve Wi-Fi'den tamamen kaçının

Cihazınızı asla göremeyeceğiniz kripto para birimi parası üretmek için kullanmaya çalışan bilgisayar korsanları, siber suçlular ve hatta kripto madencileri, kendilerini halka açık Wi-Fi ağlarında konumlandırma eğilimindedir. Ancak, telefonunuz için veri planını kullanırsanız, söz konusu etkin nokta içinde yaptığınız veya paylaştığınız şeylere erişimleri olmayacaktır.

Telefonunuzun veri planı sizi internette yaptığınız veya paylaştığınız şeylerden korumaz. Bunu göz önünde bulundurduğunuz sürece, halka açık bir etkin noktaya bağlanarak çevrimiçi güvenliğinize başka bir risk eklemeniz gerekmez.

Ethernet kablosuyla internete bağlanın

Bilgisayar korsanları, sinyaldeki güvenlik açıklarından yararlanarak halka açık Wi-Fi ağlarında saklanmayı sever. Bu konumdan, korumasız olduklarında ne olabileceğine dair hiçbir ipucu olmadan bu sıcak noktalara bağlanan saf insanlara onarılamaz zararlar verebilirler.

Ancak, doğrudan yönlendiriciye bağlanırsanız , kablosuz sinyalin tehlikelerinin çoğunu ve üzerinde gizlenen olası bilgisayar korsanlarını atlamış olursunuz. Cihazınızı yönlendiriciye doğrudan bağlamanın tek yolu bir Ethernet kablosu kullanmaktır. Biraz rahatlık ve taşınabilirlikten fedakarlık edeceksiniz ama kazanacağınız şeyler çok daha fazla ön plana çıkıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال

Sunucu Optimizasyon bilgisayar servis izmir bilgisayar servisi izmir asus servis izmir asus notebook servis izmir hp servisi izmir acer servisi izmir boşanma avukatı