Linux İçin Güvenlik Uygulamaları - 2022

 Yıllar boyunca Linux işletim sisteminin hackerlar tarafından alt edilemeyeceğine dair, virüs sızdırmadığına dair bir çok yazıyla karşılaştık. Masaüstü bilgisayarlar ve sunucular için kullanıldığında, Linux işletim sisteminin pek çok varsayılan güvenlik önlemiyle geldiği doğru olsa da Linux için güvenlik bu kadar da basit değil.

Linux için güvenlik dediğimizde linux'un kendi içinde gelen bu korumalar varsayılan olarak aktif değildir. Bunun nedeni, aslında siber güvenliğinizin işletim sistemine veya farklı bir şeye değil de tamamen kullandığınız araçlara bağlı olmasıdır.

Aynı zamanda Linux işletim sisteminde güvenliği sağlamanız için en önemli adım kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için yaptığınız şeyleri ve virüs tarama sıklığınızı arttırmanızdır. Sonuçta bir virüs sisteminizde varsa ve siz bunu aramıyorsanız o virüs her zaman orada olacaktır.

Bu gibi durumlar kullanıcının kendi hür iradesine bağlı olarak gelişen durumlardır. Linux ne kadar güvenli bir işletim sistemi olursa olsun eğer virüs taraması yapmazsanız Linux işletim sistemine de virüs sızabilir ve kötü amaçlı yazılımlardan etkilenebilirsiniz.

Fakat eğer bilinçli bir kullanıcı olup taramalarınızı düzgün yaparsanız, kaliteli antivirüs programı kullanırsanız bu listedeki Linux için Güvenlik uygulamalarını bilinçli bir şekilde kullanırsanız güvenlik oranınızı oldukça arttıracaksınız ve bu şekilde Linux gibi güvenli bir işletim sistemini tam özellikleriyle kullanabileceksiniz.

Bu günün makalesi, ağ sunucuları ve yerel kurulumlarda bulunan verilerin gizliliğini sağlaması gereken ve bilinçli bir kullanıcı olması gereken sistem yöneticilerini, güvenlik meraklılarını veya çalışanları ilgilendiriyor. Bu listede paylaşılan uygulamaların en güzel yanı ise açık kaynaklı ve %100 ücretsiz olmasıdır.

Eğer bir güvenlik meraklısıysanız, gizlilik sağlaması gereken birisiyseniz veya bir sistem yöneticisi, çalışansanız bu uygulamaları kullanarak Linux işletim sistemindeki güvenlik derecenizi kat kat arttırabilir, size düşen sorumluluğu gerçekleştirebilirsiniz.

ClamAv – Linux Antivirüs Yazılımı
ClamAV

ClamAv, Linux işletim sistemleri için kullanılan kötü amaçlı yazılımları ve virüsleri taramak için oluşturulmuş, geliştirici ekibi çok kaliteli olan ve açık kaynaklı bir kötü amaçlı yazılımdan koruma programıdır.

Kötü amaçlı yazılımlar eğer bilgisayarınızın her yerine nüfuz ettiyse veya önlem almak istiyorsanız ClamAv, size çok yardımcı olacaktır. Açık kaynaklı olması sayesinde de ClamAv’ın kodlarını inceleyerek içerisinde herhangi bir zararlı kod olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Tamamıyla ücretsiz olması ve açık kaynaklı olması, uygulamayı pazarlama endişelerinden kurtarıyor. Bu sayede tıpkı Windows’ta olduğu gibi sürekli çıkan “satın al” veya “şu paketi al bu paketi al” gibi ibarelerden kurtulmuş oluyorsunuz.

ClamAv, güvenilir tanımlama için kendi imzalama sistemini kullanarak güvenliğinize yapılan saldırıları gerçek zamanlı olarak algılamak için çok parçacıklı tarama özelliğine sahiptir. Eğer güvenlik meraklısıysanız ve bu işlerde yeniyseniz ClamAv, sizden komut satırına aşina olmanızı isteyecektir.

Ancak ClamAv içerisinde bulunan temel kötü amaçlı yazılım taramaları ve virüs taramaları özellikleriyle komut satırını kullanmanızı bilmeden de birkaç şey yapmanızı sağlar. Ve bu birkaç şey Linux işletim sistemli bilgisayarınız için yetecektir.

Eğer ClamAv hakkında detaylı bilgi almak ve ClamAv programını Linux için Güvenlik amaçlı indirmek istiyorsanız internet sitemiz üzerinden şu yazıyı okuyabilirsiniz: ClamAv – Linux için Güvenlik 2022

Nikto – Linux Web Sunucuları Tarayıcı Uygulaması

Nikto

Nikto adlı Linux için güvenlik uygulaması, web sunucularına karşı kapsamlı testler yapmak için kullanılan bir penetration kategorisindeki web sunucusu tarayıcısıdır. Bu testler, eski sunucu sürümlerini kontrol eder ve sürüme özgü sorunları kontrol eder.

Eğer sürüme özgü sorunları kontrol ederse belirli bir zamanda otomatik olarak duraklatma hizmetini gerçekleştirir. Aynı zamanda Nikto sizin için Basic ve NTLM ile Ana bilgisayar kimlik doğrulaması gerçekleştirir.

Nikto temel olarak belirlediğiniz hedef içerisinde internet ortamında daha önceden bulunmuş olan güvenlik zaafiyetlerini tespit eder ve kendi web uygulamalarınızda tarama yaptığınızda da bu açıkları sizlere gösterir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال

Sunucu Optimizasyon bilgisayar servis izmir bilgisayar servisi izmir asus servis izmir asus notebook servis izmir hp servisi izmir acer servisi izmir boşanma avukatı